Koffie,….. heel gewoon? Nee, zeker niet! Tenminste vroeger, toen gold koffie als een exotische drank, die niet iedereen zich kon veroorloven! Waar vindt koffie eigenlijk zijn oorsprong? Wat was de rol van Nederland bij de verspreiding van deze nieuwe drank? Op deze vragen krijgt u een antwoord tijdens een Histo-tainment High-Coffee.(Lezing 4)

Bij het arrangement worden 4 soorten koffie gepresenteerd, die aansluiten bij de lezing en waarvan ook de oorsprong wordt verteld. Ook de bijbehorende lunch staat in het teken van de koffie:

*Koffiebroodje “Viennoiserie” met Wiener Mélange koffie

*Brioche met Franse kaas, Coffee-fried Chicken en groente-garnituur en Mazagrankoffie

*Koffie-bavarois met koffie-likeurkoffie

Deze lunch is ook prima te combineren met een lezing over de 3 dranken die vrijwel tegelijkertijd hun entrée maakten in Europa. High-KTC: Koffie, Thee, Chocolade voor de High-Society? (Lezing 6)

Tegenwoordig kunnen we ons een wereld zonder koffie of thee niet meer voorstellen. We drinken het allemaal op de meest uiteenlopende tijdstippen van de dag! Theezakjes, Starbucks, Nescafé zijn onontbeerlijk in de huidige tijd….

De tijd dat deze dranken alleen door de “High-Society” werden gedronken ligt ver achter ons nl in de 17e eeuw.

Hoe is dat zo gekomen? Waar kwamen deze dranken vandaan, en waarom waren ze zo exclusief?

Dit wordt geen “koffiedik kijken”, maar een inspirerend verhaal over de geschiedenis van koffie.

Ook de thee aan het Engelse Hof komt aan bod, evenals het ontstaan van de High-Tea.

En wat te denken van chocolade als medicijn voor de High-Society!

Chocolade was de meest exclusieve drank die voornamelijk aan de diverse Europese hofhoudingen gedronken werd en als een echte “godendrank” gold. Met name aan het extravagante Franse hof voelde men zich dan “als God in Frankrijk”. Het High-Choco -arrangement is op aanvraag beschikbaar en wordt meestal gecombineerd met de geschiedenis van de chocolade (Lezing 5, 6) of met een Frankrijk- of Duitslandlezing (Lezing 23-31).

Duitse citroentaart
Duitse citroentaart
 • Duitse High-Coffee

  Duitsland is sinds mensenheugenis een land van “Kaffeetrinker”. Koffie is er populairder dan mineraalwater of bier! Vooral in Saksen heerst een koffie-cultuur met een lange geschiedenis.

  Zo drinkt men al sinds 1694 koffie in Leipzig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de “Coffee Baum”, een van de eerste koffiehuizen van Duitsland, hier gevestigd wordt! Met een heerlijke Eierschecke (zoet gebak) er bij, en de lezing over August der Starke wordt het genieten op zijn Duits!

 • Nederlandse High-Coffee

  High-Coffee in Nederland? Ja, dat kun je wel zeggen, want aanvankelijk wordt koffie aan de High-Society verkocht. Tegen hoge prijzen en vooral als curiositeit. Hoe het daarna verder gaat? Dat wordt geen koffiedik kijken, maar letterlijk en figuurlijk proeven van het verleden met verfijnde koffie-taart en een lezing over b.v. de Nederlandse landgoederen.

 • Délice au Café

  Franse High-Coffee

  Wist u dat de Fransen door de Nederlanders voor het eerst in aanraking zijn gekomen met koffie? En welke rol speelde Lodewijk XIV hierbij? Maak kennis met de Franse High-Coffee met heerlijke, huisgemaakte taarten o.a op basis van koffie. Laat u verleiden tijdens de boeiende presentatie over het Hof van Lodewijk XIV of over de verleidingskunsten van Madame de Pompadour!