Er zijn verschillende Histotainment Specials. Dit zijn vooral lezingen die bij meerdere arrangementen passen, zoals de “Geschiedenis van de thee”. (Lezing 1) Combineer deze lezing met een Chinese High-Tea, net even anders dan de traditionele Engelse High-Tea.

Maak kennis met een Chinese theeproeverij van enkele klassieke Chinese zwarte- en groene thee-soorten. Geniet van de heerlijke huisgemaakte hapjes en luister naar het meeslepende verhaal van de ontdekking van de thee of combineer de Tea met een van de 7 lezingen over China. (Lezingen 12-18). Foto: Huisgemaakte Macha (groene Thee) -Taart

De Engelse High-Tea is een andere klassieker, die inmiddels ook in Nederland niet meer weg te denken is! Met veel lezingen te combineren, zoals met de “Geschiedenis van de thee” (Lezing 1) of vergelijk 2 culturen aan de hand van de thee en porselein in: “East meets West” (Lezing 2).

Natuurlijk hoort een combinatie met een interessante lezing over het veelbewogen leven van koningin Victoria of een van de andere Engelse lezingen ook tot de mogelijkheden (Lezing 19-22).

Andere Histotainment Specials zijn:

Lezing 11: Waaiers & Waaiertaal : Lezing met demonstratie van waaiers, die vooral uit Engeland komen. Daarom wordt deze lezing bij voorkeur gecombineerd met de Engelse, historische lunch.
De bekende “meat-pie” komt al in de 16e eeuw voor! Weliswaar alleen bij de “High-Society”, maar toch…

Deze lezing kan met veel arrangementen worden gecombineerd. Een waaier is namelijk niet zo maar een gebruiksvoorwerp, maar was een kostbaar kleinood (status!!!!) en vormt een vast onderdeel in het leven van “een dame van stand”. En de demonstratie van de “amoureuze waaier-taal” is een mooie afsluiting!

Lezing 17: Inleiding Chinese Kalligrafie (kan gekoppeld aan Workshop)

Lezing 38: Aan het hof van Maria-Theresia met Mozart. Foto: Tong met Saffraansaus

Lezing 39: Santé! Geschiedenis van Franse wijn, gekoppeld aan de Franse adel

Lezing 40: Verschillende Kerstlezingen over Frankrijk

Lezing 41: Franse tuinen vanaf Lodewijk XIV

Lezing 42: Chinese tuinen vanaf de Tang-dynastie:

De Chinese tuin kent een eeuwenoude traditie. Al tijdens de Han-dynastie (202 voor Chr. – 220 na Chr.) worden prachtige tuinen aangelegd, met name voor de keizers en de elite. Je vraagt je af hoe de Chinese tuin-ontwerpers in het oude keizerrijk een aantal elementen als planten, paviljoens, bruggetjes en rotsen met elkaar combineren. En niet zó maar een willekeurige combinatie, nee, het moet een harmonieus geheel worden. Tevens contrast- rijk. Zo tref je een rots aan, pal naast zachte mossen of ijle struiken met fijne bladstructuur.

Verder moet je rekening houden met de alom aanwezige boze geesten. Zij worden op een dwaalspoor gebracht door het aanbrengen van verhoogde drempels bij de paviljoens. Het idee hierachter is dat zij nu worden buitengesloten. Scherpe hoeken bij bruggen zorgen er tevens voor dat het kwaad letterlijk uit de bocht vliegt!

Naast de geestenwereld speelt ook de dierenwereld een rol in de Chinese tuin. Zo kom je op verscheidene plaatsen een draak tegen, hetzij als afbeelding, hetzij als sculptuur. Dit belangrijke mythologische wezen controleert de waterstromen, waardoor er een evenwichtige watertoevoer blijft en overstromingen worden voorkomen.

In de klassieke Chinese tuin dienen ook enkele elementen aanwezig te zijn die uitnodigen tot reflectie. Je kunt je voorstellen dat de uitvoering van zo’n tuin soms meer dan 20 jaar in beslag nam! Onze kleine Chinese tuin ziet er heel wat simpeler uit, maar het plezier is er niet minder om! Voor ons is het een bijzondere tuin geworden, waarin we onder meer een Nankingpeer, zwarte moerbei en enkele theeplanten hebben aangeplant.

Lezing 43: Histo-to-Go: Buitenlezing over Europese tuinen (alleen in de zomer)