Histo-tainment

Histo-tainment verzorgt exclusieve presentaties-met-een-knipoog, waarbij cultuur en historie tot leven komen.
De knipoog wordt gevormd door het entertainment: meestal is dit huisgemaakt Food.

Gasten in tuin

Laat u verrassen door een interessante culturele lezing.
Ontdek de unieke combinatie van een boeiende presentatie met sfeervol tafelen. Genieten van (h)eerlijke, huisgemaakte gerechten. Het zijn vaak eigen bewerkingen van historische recepten op basis van natuurlijke ingrediënten.
Hierdoor ervaar je geschiedenis op een totaal andere wijze dan vroeger. Als gast word je  meegenomen op een verrassende tijdreis waarbij het verleden tot leven komt!

 • Maak een keuze uit presentaties over het toonaangevende Hofleven in Europa of Azie.

 • Wist u dat veel gebruiken die door de High-Society werden ingevoerd, daarna zijn overgenomen door andere bevolkings groepen?

 • Zo is de High-Tea (ofwel Afternoon-Tea) in het leven geroepen door Anna, de hertogin van Bedford. Tijdens een van de presentaties proeft u letterlijk en figuurlijk de sfeer van het 19e eeuwse Engeland.

 • Wat is er leuker dan na afloop te kunnen zeggen dat u letterlijk en figuurlijk de historische sfeer van lang vervlogen tijden hebt geproefd!

 • Ingrid van Leeuwen
  Ingrid van Leeuwen

  Sinds 2012 ben ik, Ingrid van Leeuwen, werkzaam als cultureel ondernemer.

  In dat jaar heb ik “Histo-tainment” opgericht, een bedrijf dat verrassende cultuur-historische lezingen combineert met entertainment. Dat is meestal een Food-evenement. Soms een creatieve workshop.

  Hoe is dat zo gekomen?

  In mijn studententijd heb ik me vol overgave aan cultuur en geschiedenis gewijd en daarnaast de eerste stappen gezet op het pad van (h)eerlijk eten!

  Dat ging niet zonder vallen en opstaan, omdat ik geen enkele ervaring had, en bovendien nooit de recepten volgde…mijn huisgenoten zijn op deze manier regelmatig tot wanhoop gebracht.

  Creatief koken was toen immers nog heel erg out-of- the box!

  (Overigens zijn mijn kookvaardigheden inmiddels – na vele jaren oefenen- sterk verbeterd).

  Gelukkig kon ik tijdens mijn studententijd ook tijd besteden aan mijn andere passie: schilderen. Aanvankelijk met olieverf en later met acryl.

  Na mijn universitaire studie geschiedenis ben ik een groot aantal jaren in het middelbaar- en hoger onderwijs werkzaam geweest. Altijd vanuit de behoefte om het onderwijs te “verlevendigen” en aan te passen aan de doelgroep, waardoor geschiedenis niet meer gezien zou worden als het vak van de jaartallen en feiten!

  Jammer genoeg kon ik, door toenemende werkdruk in het onderwijs, mijn enthousiasme en bevlogenheid niet geheel meer in het onderwijs kwijt. Daarbij opgeteld de roerige puberteitsjaren van onze kinderen, waardoor ik besloot meer tijd aan mijn hobby’s te besteden.

  Grote schilderijen, tentoonstellingen, uitgebreide diners voor familie en vrienden, en het verlaten van het onderwijs waren het gevolg.

  Uiteindelijk was het voor mij een logische stap om een bedrijf te starten waarbij cultureel-historische kennis wordt ondersteund door een aantal culinaire- en creatieve activiteiten.

  Een uniek bedrijf vanuit een nieuw concept was het gevolg: Histo-tainment : lezingen- met-een knipoog!