In de diverse Food-lezingen worden culinaire gewoonten van een aantal adellijke- of koninklijke figuren naar voren gebracht en in hun tijd geplaatst. Waar mogelijk voorzien van een anecdote: hoe komt de biefstuk Stroganoff aan zijn naam? Of wat is het verhaal achter de “Tartelette Pompadour” ? Tevens worden de culinaire achtergronden van een bepaalde periode belicht. (Lezing 7, 8, 9, 10)

De lezingen kunnen gecombineerd worden met een High- Tea, High- Coffee of met b.v. onderstaande lunch :

* Welkomstdrankje, (niet-alcoholisch) met wat lekkers
* 3 gangenlunch: (ook in dinervorm beschikbaar)
– Historische soep (of pasteitje)
– Hartige pastei met groente garnituur
– Dessert

 

  • “Eten in de verleden tijd…..”. Wat werd er vroeger gegeten?  Aan de hand van een aantal High-Food-schilderijen en Pronk-stillevens proeft u het verleden al bijna letterlijk. Een algemeen overzicht “in vogelvlucht” vanaf de Oudheid tot het overdadige eten in de Duitse Barok. Daarna is het tijd om de overheerlijke pasteien zelf te proeven. Eet smakelijk! (Lezing 7)
  • “Pauwen & Pasteien”! Maak kennis met Nederlandse culinaire tradities aan de hand van een aantal overdadige Pronkstillevens. Centraal bij deze boeiende lezing staat de kookkunst in Nederland vanaf de late Middeleeuwen. Laat u daarna verwennen met enkele hartige- of zoete pasteien die op Middel-eeuwse recepten zijn gebaseerd. Een bourgondisch evenement…! (Lezing 8)
  • “Banketten & Buffetten”

Deze lezing (Lezing 9) is zeer geschikt voor een groot of klein (familie)-feestje! Door het algemene thema is deze presentatie zowel te combineren met een lunch (of diner) met historische pasteien, als met een Engels, Frans, Russisch, of Duits Food-arrangement! .

‘Banketten & Buffetten” geeft een inkijkje in de feestcultuur vanaf 1500 in verschillende landen. Zo maken we kennis met de enorme overdadige banketten van de Engelse koning Hendrik VIII, en met de feesten van de Franse koning Francois I. Dit zijn de “parels” van de culinaire geschiedenis.

Voor wie niet van pasteien houdt, is een High-Tea of een High-Coffee ook mogelijk bij één van bovengenoemde lezingen.

  • De lezing “Jacht op groot wild en …..” (Lezing 10) vertelt de geschiedenis van de jacht in Frankrijk, Engeland en Duitsland vanuit cultuur-historisch perspectief en wordt meestal gecombineerd met een speciaal jacht-menu. (verkrijgbaar v.a. half oktober).
  • Wist u dat de hertogin van Savoye zo dol was op groene kool, dat zij haar naam hieraan heeft gegeven en dat deze groente veelvuldig op het Hof-menu stond?