“Pracht en Praal” waren destijds voor elk Europees Hof belangrijk.  Maar waren er ook verschillen in het Hofleven van de verschillende landen?

Bij “High-Society” (lezing 11.A)  komt het adellijk leven in 3 landen (Frankrijk, Rusland en Engeland) naar voren aan de hand van een aantal toonaangevende personen. Hoe zijn ze zo invloedrijk geworden?  

Kwestie van erfenis of…..?

Op meerdere manieren kon je je positie verbeteren. Door militaire overwinningen in oorlogstijd kon je een fortuin vergaren zoals Boris Sheremetev in Rusland, of door economische hoogstandjes zoals minister Colbert in Frankrijk of door amoureuze betrekkingen, zoals……                                      

U hoort het allemaal in de Histotainment-lezing over macht, status, hierarchie, en positie in “High-Society”.

Deze lezing wordt vaak gecombineerd met het volgende food-arrangement: Welkomstdrankje, (niet-alcoholisch) met wat lekkers
* 3 gangenlunch:
– Historische soep
– Hartige pastei (meat-pie) met groentegarnituur
– Dessert

Regelmatig wordt gekozen voor een combinatie van de High-Society lezing met (na de lunch) een lezing over waaiers. Een waaier is namelijk niet zo maar een gebruiksvoorwerp, maar was een kostbaar kleinood (status!!!!) en vormt een vast onderdeel in het leven van “een dame van stand”. 

Waaiers & Waaiertaal :(lezing 11. B) lezing met demonstratie van waaiers, die vooral uit Engeland komen. Daarom wordt deze lezing bij voorkeur gecombineerd met de Engelse, historische lunch.
De bekende “meat-pie” komt al in de 16e eeuw voor! Weliswaar alleen bij de “High-Society”, maar toch…

Voor de maaltijd is gekozen voor een bewerking van een 18e eeuws recept van de meat-pie met een garnituur van historische  groene salade.

  • En waaraan heeft Lord Montagu voor eeuwig zijn naam verbonden?