Antieke wijnglazen & Historische Wijn…..

Glas wordt al eeuwenlang gebruikt voor het drinken van wijn. De hier afgebeelde uit de 18e eeuw  afkomstige “Roemers” hebben een ondoorzichtige twist . Zo luidt tenminste de omschrijving van de antiquair die ze inmiddels voor een goede prijs heeft verkocht.

Er gaat een -letterlijk- schitterende, fonkelende wereld voor je open bij het bekijken van de vele uitingen van de elegante kristalkunst. Frankrijk is eeuwenlang toonaangevend geweest met een aantal glaswerkplaatsen (zowel “verreries” als “cristalleries”) die met name in Noord-Oost Frankrijk gevestigd waren. Sommige bestaan nog steeds zoals het beroemde Lalique- of Baccaratkristal.

Er is zelfs een “Route des verreries” in Noord-Oost Frankrijk. Wellicht is dit een suggestie voor de komende zomer-vakantie, nu afgelopen vrijdag de schoolvakanties weer zijn begonnen voor Noord-Nederland. Veel Nederlanders hebben inmiddels hun spullen gepakt en zijn op vakantie naar het buitenland gegaan.

Hoewel er blijkbaar ook de nodige annuleringen zijn: zo schijnt het dat bijna 50% van de Nederlandse vakantiegangers met bestemming “Frankrijk” hun campingplaats voor deze zomer heeft geannuleerd! Waarschijnlijk zal het dus niet zo druk zijn in het Elzas-Lotharingengebied.

Naast een bezoek aan de kristalwerkplaatsen is de wijn uit deze streek, zoals de Gewurztraminer, ook aan te raden én hij is tevens betaalbaar, wat niet van alle Franse wijnen gezegd kan worden.

Neem nou de Romanée-Conti wijn. Onlangs zag ik een bericht van een wijnveiling bij Sotheby’s van enkele jaren geleden. In New York bracht  toen een fles Romanée-Conti Millésime 1945 een recordbedrag op.

Overigens had Sotheby’s de waarde totaal verkeerd geschat, namelijk “slechts” 27.684 euro per fles. In New York bracht een fles Romanée-Conti Millésime 1945 echter 558.000 dollar op (482.741 euro). Een recordopbrengst, want het oude record stond  behoorlijk lager op 201.575 euro. Dat werd in 2010 betaald voor een fles Château Lafite Rothschild 1869 tijdens een veiling in Hong Kong.

De fles is een van de 600 exemplaren die in 1945 werden geproduceerd op de grand cru wijngaard La Romanée-Conti. Vlak daarna werden de wijnranken vervangen.

La Romanée Conti behoort tot de beste wijngaarden van de Côte-d’Or en is het beroemdste wijnhuis van de Bourgogne. De wijngaard is nauwelijks 2 hectare en produceert gemiddeld 450 kistjes per jaar. De wijn is de duurste van de wereld en de smaak wordt omschreven als ‘een huwelijk van satijn en fluweel’.

De geveilde fles was afkomstig uit de persoonlijke collectie van Robert Drouhin. Hij leidde van 1957 tot 2003 Maison Joseph Drouhin, een van de grootste wijnhuizen in de Bourgogne. Het domein bestaat uit 73 hectare en produceert grand crus en premier crus.

Waarschijnlijk zal de oorspronkelijk eigenaar Louis-Francois de Bourbon Conti dit alles nooit hebben kunnen bedenken toen hij in 1760 een kleine wijngaard kocht in Vosne-Romanée.  Voor meer informatie over Franse wijnen zie Histotainmentlezing 39. Santé!

Met dank aan www.morethandrinks.nl