Citroenverbena voor thee of likeur…? Proost!

foto: blog de cuisine www.royalchill.com
foto: blog de cuisine www.royalchill.com

Door de warmte van afgelopen weken is een aantal vaste planten en heesters in een armzalige toestand geraakt en zelfs sommige eenjarige zomerbloeiers geven de moed een beetje op.

Gelukkig staan er ook struiken in de tuin die naar hartelust groeien: de citroenverbena (verveine) is een lust voor het oog met zijn vele nieuwe scheuten.

Eerlijkheidshalve moet ik er bij vermelden dat de planten in grote kuipen op een beschut plekje in de tuin in de luwte staan, maar toch….

De blaadjes van de heerlijk geurende citroenverbena kunnen zowel vers als gedroogd als toevoeging aan groene- of zwarte thee worden gebruikt.

Dat is de toepassing die we de laatste jaren in Nederland vooral kennen. De citroenverbena is momenteel sterk in opkomst in Nederland en zou in de toekomst weleens populairder kunnen worden dan de alom bekende groene muntthee die overal in cafés en restaurants wordt geserveerd.

Maar wist je dat dit kruid in Frankrijk al een lange geschiedenis kent en dat de Fransen veel meer toepassingen voor hun verveine hebben?

Zo zag ik onlangs een recept voor “flan crémeux à la verveine”: volgens de kok een smakelijk recept waarvoor hij zelfs een echte “amour” voelt. Nou, volgende week eens even uitproberen….

Als dit dessert een aanrader blijkt te zijn, zal ik daarna een recept voor 4 of 6 personen samenstellen en als blog plaatsen. Een citroen-achtig toetje lijkt me lekker bij deze temperaturen!

Een toepassing die me ook wel aansprak is het maken van “Liqueur de Verveine maison”. Je schijnt het thuis te kunnen maken en volgens het recept moet het heel simpel zijn.

Volgende week dus gewoon een gedeelte van de struiken snoeien en eventueel drogen.

Of ik het voor het nieuwe Histo-Thee Assortiment ga gebruiken bij de High-Tea, of Frankrijk lezingen of toch…. voor de huisgemaakte likeur ga, blijft vooralsnog de vraag!

Allebei lekker …..