Duitsland  in vakantie-tijd (Solms, Braunfels, Wetzlar…..)

Nu veel mensen hun vakantie in Nederland of omgeving doorbrengen, wordt het hoog tijd voor een Nederlands-Duits onderwerp.

Niet ver van het Duitse Koblenz tref je een omgeving aan met sporen van het Nederlands verleden. Neem nou het stadje Solms….De naam herinnert aan Amalia van Solms, de vrouw van stadhouder Frederik Hendrik en de moeder van Willem II van Oranje.

Wie was deze vrouw die zich in 1650 liet afbeelden door schilder Gerrit van Honthorst met in haar hand een olijftak, al eeuwenlang het symbool van vrede, hoop en verzoening?

Amalia van Solms wordt in 1602 geboren als dochter van graaf Johann Albrecht I van Solms-Braunfels en Agnes van Sayn-Wittgenstein. Ze groeit op in Heidelberg aan het hof van keurvorst Frederik V van de Palts en zijn vrouw Elizabeth Stuart. Haar vader is, als groothofmeester, de belangrijkste adviseur van de vorst.

Als Frederik V wordt verbannen en na enige omzwervingen bij zijn familie in Den Haag terechtkomt,(Frederik is een neef van stadhouder Maurits) komt ook Amalia mee als hofdame van Elizabeth Stuart. Hier maakt zij kennis met Frederik Hendrik, de jongere broer van Maurits, die – net als zijn broer Maurits – ongebonden en ongehuwd is. Op het sterfbed van Maurits laat die hem echter beloven snel te trouwen. Doet hij dit niet, dan zal Maurits alsnog trouwen met zijn maîtresse en zullen hun kinderen in aanmerking komen voor troonsopvolging. Hierop trouwt de 41-jarige Frederik Hendrik met de lieftallige 23 -jarige Amalia van Solms.

AmaliaSolmsGvHonthorst1650

Amalia wil het kleinschalige Haagse hofleven veranderen in de hoop hierdoor het stadhouderschap  meer aanzien te geven. Haar inspiratiebron is Elizabeth Stuart, wat soms tot concurrentie schijnt te hebben geleid, omdat Amalia immers ‘maar’ een hofdame was vóór haar huwelijk!

Er wordt kunst aangeschaft, hetgeen resulteert in een schilderijverzameling van circa 500 stuks van onder meer Rembrandt, Peter Paul Rubens en Anthonie van Dijck. Tevens groeit de porseleincollectie, in die tijd ook een statussymbool. Verschillende paleizen worden gebouwd, zoals het Huis ter Nieuburgh in Rijswijk en Huis ten Bosch.

Ook de huwelijken van de kinderen van het echtpaar moeten het stadhouderschap extra allure geven. Zo trouwt de oudste, Willem II, op 14-jarige leeftijd met de dochter van de Engelse koning, Maria Stuart. Overigens krijgen Frederik Hendrik en Amalia samen 9 kinderen, waarvan er 5 volwassen worden.

Vanaf 1640 neemt de politieke invloed van Amalia toe, als Frederik Hendrik gezondheidsproblemen krijgt. Amalia vervangt hem regelmatig en is ook zeer nauw betrokken bij de Vrede van Munster die een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog. Vandaar de olijftak op haar portret….?

In 1647 overlijdt Frederik Hendrik en er breekt een periode van verlies voor Amalia aan. Haar zoon Willem II wordt stadhouder, maar overlijdt al na een paar jaar, waarna het stadhouderschap wordt afgeschaft. Samen met haar schoondochter Maria heeft ze de voogdij over haar kleinzoon Willem III en later wordt Amalia volledig verantwoordelijk voor zijn opvoeding (hoewel ze in theorie samen met een aantal ooms de voogdij over haar kleinzoon Willem III krijgt). Het zijn moeilijke jaren voor Amalia, maar ze maakt nog mee dat hij stadhouder wordt (1672). Drie jaar later, in 1675, overlijdt Amalia op 73-jarige leeftijd en wordt zij bijgezet in de grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft.

Amalia, een bijzondere vrouw…. scherpzinnig, ambitieus, invloedrijk in de politiek en privé. Onder meer in het leven van haar kinderen en kleinkind, de latere koning-stadhouder Willem III. En last- but- not- least : de vrouw achter de reorganisatie van het sobere Oranjehof tot een luisterrijk hof.

Overigens kun je in de voetsporen van Amalia treden: haar sprookjesachtige voorvaderlijke slot Braunfels bij Solms is nog steeds een bezoekje waard!

Met dank aan : www.historiek.net