Eeuwenoude geschiedenis van Limburg… in Duitsland!

Het Duitse stadje Limburg an der Lahn, aan de westgrens van de provincie Hessen, kent een eeuwenoude geschiedenis. Zo was er al bewoning in de ijzertijd en enkele jaren geleden zijn sporen van een Romeins legerkamp gevonden bij de Greifenberg.

In 910 wordt Limburg voor het eerst in een oorkonde vermeld als “Lintpurc” als koning Lodewijk-het-kind, (met deze bijnaam, omdat hij op 6-jarige leeftijd  aan de macht komt), gebied schenkt aan de Kanunniken.

In de late middeleeuwen komt de stad tot grote bloei. We nemen een kijkje in de stad, en passeren de stenen Lahnbrug, die de eerste houten Lahnbrug (rond 1150 gebouwd) heeft vervangen.

BrugPoortLimburg.2020

Volgens de Limburgse Kroniekschrijver Tilemann Elhen von Wolfhagen is het goed toeven in deze stad, die rijk geworden is door handel in wol en door de vele weverijen! De inwoners drinken na gedane arbeid graag een glas wijn afkomstig van de wijngaarden die de stad omringen!

Mede daardoor vindt Tielemann wellicht dat er sprake is van “großen Ehren und Glückseligkeit von Leuten”……

Echter vanaf het eind van de 13 e eeuw slaat het noodlot toe. Eerst wordt de stad door brand bijna volledig verwoest (1289) en later woedt de pest in Limburg (1350). Volgens kroniekschrijver Tilemann sterven er dagelijks een kleine 30 personen in kleine steden zoals Limburg. Het totaal aantal doden bedraagt in Limburg meer dan 2400 volwassenen, kinderen niet meegerekend.

Als de laatste vertegenwoordiger van het huis Limburg overlijdt (1406), breekt een machtsstrijd aan, waarna Limburg uiteindelijk in handen komt van zowel de Aartsbisschop van Trier als van landgraaf Ludwig I van Hessen. (1482) De trotse zelfstandige stad raakt nu verdeeld en verbrokkeld!

Tijdens de 30-jarige oorlog wordt de centraal gelegen stad verder getroffen. I.p.v de levendige handel van weleer, zie je nu troepen door de stad marcheren, en soldaten worden ingekwartierd in de stad. Vele burgers vluchten uit angst voor de plunderende soldaten….

De welvaart verdwijnt langzamerhand, evenals de wijngaarden…..

De naam “Limburg” blijft… Overigens wordt de naam Limburg niet eenduidig verklaard. Zo zou de naam kunnen verwijzen naar een burcht in Merovingische tijd. Ook is het mogelijk dat de naam teruggaat op een topografisch gegeven nl de berg “Lintpurc”, die omgeven wordt door de “Linterer Beek” (Linda=Water) die in de Lahn uitmondt.

Hoe het ook zij, een bezoek aan deze pittoreske stad met de Nederlands aandoende naam, is een bezoek meer dan waard. Slenteren door de prachtige straatjes met de vele middeleeuwse vakwerkhuizen of fietsen langs de Lahn is een prachtige ervaring!

Limb.LahnStraatje