Gokken met Sophia?

Met de Paasdagen in het vooruitzicht, is het misschien een leuk idee om oude gezelschapsspelletjes van zolder te halen. Sommige spelletjes zijn voorzien van ” fiches” (speelschijfjes), veelal van plastic. Er zijn echter ook andere exemplaren, die een lange historie hebben. Fiches zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen. Soms vergezeld van een indrukwekkende herkomst.

Neem nou het vroeg 19e eeuwse lakdoosje dat enkele jaren geleden geveild werd door Bonham. Het  doosje bevat ruim 100 prachtig bewerkte paarlemoeren fiches van diverse formaten, die allemaal gegraveerd zijn met het monogram van prinses Sophia in een medaillonvorm. Kunststukjes zijn het, stuk voor stuk, waarvan ook de achterkant helemaal bewerkt is.

Histotainment

Je vraagt je vervolgens af: wie was nu deze prinses en waarvoor werden de fiches gebruikt? Prinses Sophia werd geboren op 3 november 1777 als 5e dochter van koning George III en koningin Charlotte  van Mecklenburg -Strelitz van Engeland. De eerste 11 jaar van haar leven geniet ze van een onbezorgde jeugd totdat ….

haar vader aanvallen van langdurige waanzin krijgt. Uit later medisch onderzoek blijkt dat George III lijdt aan erfelijke porphyrie. Dit heeft ook grote invloed op het latere leven van – met name-  zijn 6 dochters. Door de terugkerende aanvallen van waanzin is er immers weinig gelegenheid om het onderwerp “huwelijkskandidaten” op de koninklijke agenda te zetten. Uiteraard is het aan het begin van de 19e eeuw ondenkbaar dat de meisjes zelf op zoek gaan naar een partner! Tevens wil de koningin, die de ziekte van haar man als een enorme druk heeft ervaren, haar dochters graag in haar nabijheid houden. Met als resultaat dat de 6 meisjes- min of meer gedwongen- slechts zelden in contact met de buitenwereld komen. In diverse briefwisselingen beklagen ze zich over het leven in een “nunnery”, een vrouwenklooster!

Met uitzondering van Charlotte, de oudste dochter die met prins  Frederick van Württemberg trouwt op 29-jarige leeftijd, blijven de andere 5 dochters ongetrouwd. De prinsessen vragen hun oudste broer, George, regelmatig om raad, maar pas vanaf 1811 is hij in de gelegenheid om daadwerkelijk iets voor hen te doen, als hij als regent optreedt voor hun vader. De prinsessen krijgen voortaan een grotere toelage, en meer bewegingsvrijheid. Ook mogen ze aan maatschappelijke evenementen buiten het paleis deelnemen.

Onder deze omstandigheden kan ik me voorstellen dat Sophia, die inmiddels al de 30 gepasseerd is,  graag “een gokje waagde”. Niet alleen met de fiches uit haar lakdoosje, maar tevens op allerlei andere manieren en langzamerhand wordt ze het middelpunt van het Londense roddelcircuit. Al dan niet gerechtvaardigd.

Zo zou Sophia een incestueuze  relatie hebben gehad met haar broer, Ernest Augustus, de hertog van Cumberland, die een uiterst dubieuze reputatie genoot.

Feit is wel dat Sophia een relatie begon met generaal-majoor Thomas Garth, die in dienst was van haar vader en die 33 jaar ouder was dan zijzelf. Ook heeft ze in het diepste geheim een kind ter wereld gebracht: van Garth of wellicht van haar broer, zoals boze tongen beweren….

Wie zal het zeggen……

In ieder geval heeft Thomas Garth Jr.(1800-1875) later via talrijke publicaties aanspraak gemaakt op zijn verwantschap met het Britse koningshuis, maar de feitelijke toedracht van Sophia’s relaties en baby blijft een mysterie tot op de dag van vandaag!

Even terug naar het doosje. Nader onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het onwaarschijnlijk is dat het heeft toebehoord aan Prinses Sophia. Maar het blijft een interessante geschiedenis.

 

Bronnen : Princesses,  F. Fraser London 2004. ,  www.bonhams.com/auctions, www.englishmonarchs.co.uk