Vanmorgen kwam ik dit plaatje tegen, toen ik het werk van de schilder Johann Zoffany aan het bestuderen was. Inspiratie borrelt op, tijd voor een toepasselijke blog!
We hebben immers nog minstens enkele mooie lentedagen voor de boeg.
Jammer dat we er niet allemaal op uit mogen trekken naar strand, bos of park, want het motto is: ” geniet thuis of op een rustige plek”. Maar misschien kan dit voorbeeld tot inspiratie dienen voor allerlei nieuwe, creatieve gezinsuitingen!
We zien hier immers een familie-tafereeltje. Weliswaar uit de 18e eeuw, maar toch : ook zij zijn op een mooie dag bezig met alledaagse dingen: de figuren zitten ontspannen te praten, te vissen en niet te vergeten : Engelse thee te drinken. Het is een voorbeeld van een zogenaamd “conversation piece”, een schilderij dat een inkijkje geeft in het dagelijkse leven; een genre dat zeer in de mode raakt in het 18e eeuwse Engeland.
De hoofdpersoon is de 45-jarige David Garrick (1717-1779), de beroemdste Engelse acteur uit die tijd, die kan terugkijken op een indrukwekkende carriere. Aanvankelijk zag dit er niet naar uit : hij begint aan een studie rechten, maar na de dood van zijn vader wijzigt hij zijn plannen. Met een legaat van £1.000 van zijn oom op zak, besluit hij een wijnhandel te beginnen. Waarschijnlijk had hij al letterlijk aan de wijn geroken tijdens zijn werkzaamheden in de wijnhandel van zijn oom in Lissabon. Samen met zijn oudere broer Peter, richt David de “Garrick & Co., wine merchants” vlak bij de Strand in Londen op. Volgens ingewijden leidt deze onderneming een kwijnend bestaan!
Voordeel is wel dat hij via de wijnhandel in contact komt met het Londense uitgaansleven en zo maakt David kennis met een aantal bekende acteurs. Na de kennismaking met Charles Fleetwood, eigenaar van het Drury Lane Theater, groeit zijn belangstelling voor de theaterwereld en hij besluit amateur-acteur te worden. Dan volgt een droom-scenario: vrij snel krijgt de onbekende David de hoofdrol in Shakespeare’s tragedie Richard III aangeboden. Met dit suksesvolle optreden in 1741 is de “Garrick-legende” geboren! Pas dan vertelt hij zijn broer dat hij de wijn vaarwel wil zeggen en acteur wil worden. Scepsis alom, want dit beroep staat immers niet bepaald in een gunstig daglicht! Het is een van de vele verdiensten van David Garrick dat hij de morele en sociale status van de theaterwereld enorm wist te verhogen.
Zijn nieuwe stijl van acteren, uitgaand van realisme en ver van de- vaak pompeuze-Franse traditie, wordt internationaal geroemd. Naast acteren geniet David ook bekendheid als producer. In die hoedanigheid hervormt hij vele, tot dan toe bekende producties, tot nieuwe inspiratiebronnen voor toekomstige generaties. Als mede-eigenaar van het Drury-Lane Theater past hij zijn ideeen in de praktijk toe en zo wordt dit een toonaangevend theater in Londen. Naast Covent Garden wordt Drury-Lane immers het enige theater in Londen met een licensie volgens de wet van 1737!
Na een Grand Tour van enkele jaren door Frankrijk, Italie en Duitsland, besluit David niet meer te gaan acteren en zich vooral op zijn neven-activiteiten te richten. Na een aantal afscheids-optredens valt het doek definitief na zijn optreden als Don Felix in Susannah Centlivre’s The Wonder: A Woman Keeps a Secret. (!) David Garrett, in veel opzichten, een fascinerend man. Evenals zijn vriend, de beroemde kunstenaar Johann Zoffany, de schilder van dit Conversation Piece.
De moraal van het verhaal: laat je inspireren door tuin, conversatie, creatieve uitingen en het Engelse motto : “keep calm and drink tea”.
p.s. Schilderen kan- ook letterlijk- veel opleveren: dit schilderij is in 2011 bij Sotheby’s ingezet met een verwachte opbrengst van £ 6-8 miljoen!