High-Tea of Engelse Historische Lunch?

Waaiers werden in de 19e eeuw in de Engelse High Society veelvuldig gebruikt. Bovendien heb ik een aantal Engelse antieke waaiers verzameld.

Daarom leek het me toepasselijk om de nieuwe Histotainment Zomerpresentatie (vanaf 25 augustus met als thema: “antieke waaiers”) te combineren  met een Engelse, historische lunch.

Makkelijker gezegd dan gedaan…..De Engelse keuken heeft veel “geleende gerechten”. Gelukkig is er in de zomermaanden bij Histotainment wat ruimte om culinair te experimenteren.
Na een aantal historische kookboeken te hebben geraadpleegd, heeft het lunch-idee langzamerhand meer vorm gekregen!
Wat blijkt: de bekende “Meat-Pie” komt al in de 16e eeuw voor! Weliswaar alleen bij de “High-Society”, maar toch…
Door de eeuwen heen zie je daarna veel variaties in pasteien, zowel w.b. de vorm als de inhoud: zoals de “Sir Kenelm Digby’s Mince Pie” uit 1670.

Deze is met suiker afgewerkt (foto: 3 kleine pasteitjes links op de voorgrond). In 1673 ontstaat een -prachtig vormgegeven- pastei op basis van  schapevlees:  “Lady Barbara Fleming’s Mutton Mince Pie” (foto: op voorgrond rechts)
Vanaf 1861 is Engeland een typische Victoriaanse pastei rijker. Deze bestaat uit 2 soorten deeg: de basis is van zogenaamd “Shortcrust” en de top van “Puff-paste” (foto: bovenaan rechts).

Allemaal kunstwerkjes, maar ik houd het vooralsnog maar even simpel: voor het Engelse lunch-arrangement heb ik gekozen voor een bewerking van een 18e eeuws recept met citroen.

Deze Meat-Pie combineert mooi met een historische, gekruide groene sla. (met dank aan: www.historicfood.com voor de mooie foto).

Voor degenen die liever een presentatie over Koningin Victoria combineren met een echte huisgemaakte High-Tea, dat kan natuurlijk ook.

Zowel High-Tea als de Engelse lunch is te boeken vanaf 6 personen.