Koningsdag in Corona-tijd!

Koningsdag 2020:  een unieke dag, waarop koning Willem-Alexander zijn verjaardag thuis viert, niet volgens plan, want er stond immers een bezoek aan Maastricht gepland.

Voor verrassingen komen te staan, plannen die onverwachts doorkruist worden, ook in het leven van Royals komt dat voor. Daar kan een verre voorvader van Willem-Alexander over meepraten!

Kroonprins Willem, de latere koning Willem II (1792-1849), liep immers – onverwachts- een blauwtje bij de Engelse troonopvolgster Charlotte Augusta, prinses van Wales, (1796-1817). Ze is de enige dochter van de Engelse regent George IV en gaat aanvankelijk akkoord met de voorgenomen verbintenis met Willem. In mei 1814 verbreekt Charlotte plotsklaps de verloving. Naar het schijnt omdat ze zich ineens realiseert dat ze haar geliefde vaderland Engeland zal moeten verlaten als ze met Willem trouwt! De (verbroken) verloving is voer voor de Engelse roddelpers, en er verschijnen regelmatig spotprenten over de prinses en haar “Dutch Toy”.

HistotainmentPrinsesCharlotte

Teleurgesteld verlaat Willem het amoureuze toneel in Engeland en beproeft zijn geluk weer op het militaire strijdtoneel. Hij maakt namelijk al enkele jaren deel uit van de staf van het Britse leger en in juli 1814 krijgt Willem het plaatsvervangend opperbevel over de Britse troepen in Belgie.

Als het nieuws van Napoleons ontsnapping van het eiland Elba de Nederlanden bereikt in het voorjaar van 1815, is hij de aangewezen persoon om ten strijde te trekken tegen de Fransen.

In de vroege ochtend van 16 juni 1815 leveren Nederlandse, Duitse en Belgische troepen onder zijn bevel bij de strategische viersprong “Quatre-Bras” (ten zuiden van Brussel) een felle strijd met maarschalk Michel Ney. Omdat de Franse troepen in de meerderheid zijn, probeert de jonge Willem II het gevecht zo lang mogelijk te rekken in de hoop op versterkingen. Deze opzet slaagt en hierna wordt Napoleon in de beslissende Slag van Waterloo op 18 juni 1815 definitief verslagen.

Over de rol van Willem II bij Quatre- Bras en Waterloo wordt door diverse historici nog steeds van gedachten gewisseld. Het moge duidelijk zijn dat Nederlanders hem zijn bijnaam “De held van Quatre-Bras” of zelfs “De held van Waterloo” hebben gegeven, terwijl bij Engelse historici nog regelmatig sprake is van “Silly Billy”, of “Slender Billy,” onbeduidende Willem!

Dit moet een onaangename verrassing zijn geweest voor onze kroonprins, die overigens wel het volgende schijnt te hebben gezegd:

“Ik was de held van de dag. Niemand was populairder dan ik “.

(citaat: Historisch Nieuwsblad. juni 2015)

Wie zal het zeggen….het kan immers vreemd lopen in de geschiedenis, zowel in tijd van oorlog als in Corona-tijd!

Overigens meer over het wel en wee van Willem I (en de Engelse koning George IV)  bij de Histotainment-lezingen (19, 21, 36).

 

Foto header: met dank aan metronieuws.