Om de tafel zitten met…Nesselrode en pudding

HistotainmentWenerCongres

Na de Napoleontische oorlogen en de Slag bij Waterloo waar de “kleine korporaal” definitief verslagen wordt, begint in november 1814 het Congres van Wenen om het nieuwe Europa vorm te geven.

Diplomatieke zwaargewichten gaan voor overleg rond de tafel zitten, en wel behoorlijk lang, want het Congres zal bijna 9 maanden gaan duren.

Aan het hoofd van de Russische delegatie staat Karl Robert Von Nesselrode-Ehreshoven, een telg uit een oud adellijk Duits geslacht. Hij is gewapend met veel militaire- en diplomatieke ervaring: in 1788 was hij immers al, op 8-jarige leeftijd, in de Russische marine opgenomen. Een aantal jaren later wordt hij marine- aide-de-camp van de Russische tsaar.

Tsaar Alexander I is ook aanwezig bij de besprekingen in Wenen, en schijnt zich vaak intensief met de gang van zaken te hebben bemoeid. Waarschijnlijk tot ongenoegen van Von Nesselrode, die zich noodgedwongen zo nu en dan wat op de achtergrond moet houden…..

Maar ja,  je bent nu eenmaal diplomaat….en Von Nesselrode zal ondanks alles een leidende rol bij de vredesbepalingen spelen.

HistotainmentNesselrode

Zou dat de reden kunnen zijn dat er -volgens overlevering- door de Franse Chefkok  Carême een spectaculair dessert aan hem gewijd is?

Door Carême is de Nesselrode-pudding een feit! Het zal de meest populaire ijspudding van de 19e eeuw worden, die met name door de Engelse High-Society zeer gewaardeerd werd.

Het was rond 1815 een enorme technische uitdaging om een ijspudding te maken en het schijnt dat Careme er buitengewoon goed in is geslaagd: zijn Nesselrode is een mengsel van pudding met kastanjevulling, room, krenten en rozijnen, Marsala-wijn, met een flinke scheut Marasquin die daarna “ingevroren” werd (Het is me een raadsel hoe dat in zijn werk ging in een tijd zonder ijskasten…).

Later borduren andere beroemde koks, waaronder de Victoriaanse hofkok Francatelli, verder op dit thema en er worden diverse luxueuse, bijzondere varianten van ijspuddingen uitgevonden.

Voor degene die een dergelijke pudding wil uitproberen heeft Francatelli in zijn belangrijkste kookboeken ” The modern Cook “(1846) en “The Royal Confectioner”(1864) de ijspudding-recepten toegevoegd.

histotianmentNesselrodePudding

Even terug naar het spraakmakende Congres van Wenen:

In de huidige Corona-situatie is overleg op Europees of mondiaal niveau zeker geen overbodige luxe, mét of zonder de spectaculaire Nesselrode pudding!