Kwestie van “Afschermen”

Afstand houden in deze moeilijke tijden schijnt zo nu en dan nog steeds een probleem te zijn. Op sociale media zie ik allerlei afbeeldingen voorbijkomen. Functioneel ? Of moeten we iets creatiefs bedenken.

Al mijmerend laat ik het verleden passeren, en de broodnodige inspiratie komt opborrelen : stel dat alle ouders met kinderen nu gewoon thuis aan de slag gaan en een scherm maken uit stevig karton. Je kunt er prachtige afbeeldingen op schilderen. Het bevordert het gezinsgevoel en de kinderen zijn weer geruime tijd bezig. Bovendien helpt het wellicht met “afschermen” als je het scherm bij de eerstvolgende keer dat je boodschappen gaat doen, naast je plaatst.

De Fransen schermden zich trouwens eeuwen geleden al af met bijzondere “paravents”, (ja, de voorloper van ons moderne windscherm, ook niet gek op een onstuimige dag als vandaag!).

Histotainment Scherm

Schermen met jachttaferelen, wandelingen in de ongerepte natuur, kastelen, feesten en partijen waren heel populair in de 18e eeuw. Zij geven een mooi inkijkje in het dagelijks leven aan het Franse hof. Op bovenstaande afbeelding is het een drukte van je welste. Logisch, want er worden 2 voorstellingen gecombineerd: we zien zowel het kasteel van Versailles als Fontainebleau ten tijde van Lodewijk XV. Sommige koningin gaven de voorkeur aan Fontainebleau, omdat daar de hof-etiquette minder streng was en ze -relatief ongedwongen- hun diplomatieke ontvangsten en geheime besprekingen konden houden. Zo wordt b.v. de Russische tsaar Peter de Grote in mei 1717 op Fontainebleau ontvangen.

Van Lodewijk XV is bekend dat hij een hekel had aan de “grandeur” van zijn overgrootvader Lodewijk XIV. Wie weet heeft dit scherm wel in zijn privé-appartementen gestaan, als hij zich wilde afschermen van het soms beklemmende hofleven van Versailles en droomde van het “eenvoudige” leven in Fontainebleau!

 

Bron: www.proantic.com. Paravent représentant les châteaux de Fontainebleau et de Versailles sous le règne de Louis XV. École française du XVIIIe siècle