“Lover’s eye” miniatuur

De Engelse troonopvolger George IV lijkt soms wel door de Engelsen “weggestopt” in de geschiedenis. Is hij terecht verguisd? Wie is deze man die in het Engeland van de 19e eeuw “the prince of pleisures” werd genoemd? Waarom was hij zo’n ongeliefd figuur waar niemand om rouwde bij zijn dood? Als we de beroemde legeraanvoerder Wellington tenminste mogen geloven.

Echter George had ook een andere kant met een onmiskenbare romantische inslag. Volgens velen was hij immers de uitvinder van het zogenaamde “Lover’s Eye”:
Een miniatuur met een geschilderd portret van het oog van je geliefde. Bizar of ontroerend?

HistotainmentLover'sEye

In 1785, toen Maria Anne Fitzherbert een liefdesbrief van haar koninklijke bewonderaar opende, verwachtte ze waarschijnlijk geen oog te vinden dat haar aanstaarde!
Het is niet bekend hoe ze op dit onverwachte geschenk reageert. Feit is wel dat Maria Anne kort daarna aan George een soortgelijk geschenk cadeau geeft.
Een nieuwe mode is geboren…..
In de daaropvolgende decennia wint het “Lover’s Eye” nog aan populariteit. Het is een duur kleinood, vaak door parels omgeven, of door een heuse traan (diamant). Het wordt zelfs gezien als een bijzonder emotioneel sieraad dat zorgt voor intimiteit -weliswaar op afstand- met je geliefde.

Het Lover’s Eye werd door zowel dames als heren gedragen. Wel was er een onderscheid in de manier waarop het gedragen werd.

Dames droegen het kleinood vaak als broche, terwijl de heren het in de broekzak bewaarden, vaak voorzien van een doosje. Regelmatig werd het tevoorschijn gehaald, en van tijd tot tijd bewonderd. Het miniatuur-oog werd immers gezien als spiegel van de ziel. Het was meer dan een afbeelding, het was een deel van de betreffende persoon. Wellicht dat daardoor de populariteit te verklaren valt.

Overigens komt een oog-afbeelding veel vaker in de geschiedenis voor. Het is een eeuwenoud en krachtig symbool. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een amulet waarbij het oog diende om kwaad af te wenden. Ook komt het voor als uiting van “waakzaamheid”, zoals op het uniform van de Franse politie tijdens het Ancien Régime. Blijkbaar is de werking niet altijd honderd procent, als je het verloop van de Franse geschiedenis in “ogen-schouw” neemt.

Enkele toonaangevende musea hebben “Lover’s Eyes” in hun collectie zoals het Victoria &Albert museum. Hiervan is onderstaande afbeelding van een oog-miniatuur in een ivoren doosje met een spiegel een voorbeeld. Een kostbaar kleinood.

EyeMiniatureIvory

Eigenlijk wel heel toepasselijk dat het Victoria & Albert museum een collectie van deze aparte miniaturen in haar bezit heeft. Koningin Victoria was immers een fervent verzamelaar van “Lover’s Eyes”  met afbeeldingen van de ogen van haar kinderen. Tevens bestelde ze ze regelmatig als cadeautje voor haar familieleden en vrienden.

Je zou kunnen zeggen: met het oog op de vriendschap!