Hooggespannen verwachtingen, gisterenavond : Ruben Terlou gaat in zijn nieuwe China-reeks in gesprek met Chinezen die in het buitenland werken. Chinakenner Ruben Terlou maakte al zeer goed ontvangen series over het leven in China, zoals Langs de oevers van de Yangtze.

In de eerste aflevering komt Kenia aan bod. Vrijwel het eerste dat we zien is een enorm beeld van de Chinese ontdekkingsreiziger Zheng-He, die in de 15e eeuw ook in Kenia is geweest. Dit zou het feit benadrukken van de eeuwenoude vriendschap tussen beide landen ……

Replica : Zheng-He Nanjing Treasure shipyard

Overigens heeft Histotainment al geruime tijd over deze fascinerende man een boeiende lezing “Ontdekkingsreizen van Zheng-He & Maritieme Zijderoute” (Lezing 18) op het programma staan.

Langdurige vriendschap…..in de loop van de uitzending krijg je – jammer genoeg – een ander beeld. Uitgebreide treinverbindingen, als onderdeel van de infrastructuur, en onderdeel van de “Nieuwe Zijderoute”, zijn door voornamelijk Chinese werknemers uit de grond gestampt! Voor de kosten van deze enorme investering, ruim 4 miljard dollar, dienen Keniaanse havens als onderpand. Overigens spreken de Chinezen vrijwel geen Engels… Is het verwonderlijk dat er communicatie-problemen met de Kenianen ontstaan?

De Chinese opmars in Afrika …….de Kenianen zijn er niet allemaal even positief over. Histotainment is benieuwd hoe het de andere landen die in de volgende afleveringen naar voren zullen komen, vergaat!

Ruben zegt er het volgende over: Heeft deze serie jouw kijk op Chinezen in het buitenland veranderd?
“Ja. De impact en aanwezigheid van China in de rest van de wereld is nog veel groter dan ik dacht. Ze zijn ook zo gemotiveerd en gedreven. Zoals China zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld in eigen land, zo doen ze dat nu ook in andere delen van de wereld. Ik denk dat we daar in Nederland nog geen duidelijk beeld van hebben. Dat hoop ik met deze serie een beetje te laten zien”.

Na dit interview te hebben gelezen, vraag ik me af: kwestie van vriendschap of is dit een kwestie van Chinees neo-kolonialisme, met als doel om de machtspositie van China in Afrika te vergroten door vooral veel te investeren in infrastructuur?

Wie zal het zeggen……

Met dank aan : www.qrius.com/china-africa-new-scramble-africa-new-saviours-africa en www.televizier.nl/amusement/ruben-terlou-over-zijn-nieuwe-serie.