Op 1 januari werd tijdens het befaamde Weense Nieuwjaarsconcert, uitgevoerd met inachtneming van de Corona-maatregelen, ook aandacht besteed aan het Oostenrijkse Burgenland.

Eén van de toeristische trekpleisters van dit gebied is het Esterházy Paleis in Eisenstadt. Gebouwd in de 13e eeuw komt het kasteel vele eeuwen later in handen van de familie Esterházy: onder vorst Paul I wordt het middeleeuwse slot omgebouwd tot een eigentijds, elegant paleis in barokstijl. Hij heeft als veldmaarschalk, door successen in de oorlog tegen de Turken, een aanzienlijk fortuin vergaard, dat hij 10 jaar lang besteedt aan de renovatie. Omdat Paul ook een hartstochtelijk musicus en componist is, wordt het slot uitgebreid met een prachtige concertzaal van meer dan drie verdiepingen hoog!!!.

histotainmentEsterhazy

Het lijkt me aannemelijk dat de vorst daar zijn cantates, zoals de beroemde Harmonia Caelestis, heeft gecomponeerd. Later wordt deze zaal naar Haydn vernoemd. Een mooi eerbetoon als je bedenkt dat de beroemde componist meer dan 30 jaar verbonden was aan het hof van Esterházy. Al eeuwenlang wordt daar muziek ten gehore gebracht…. tot 2020, het jaar waarin tal van cultuur-uitingen in één keer te lijken weggevaagd……

Een wereld zonder muziek, ik kan het me bijna niet voorstellen.
Muziek zorgt voor verbinding, in mijn gedachten hoor ik “alle Menschen werden Brüder… “

Ik onderschrijf dan ook van harte de woorden van Maestro Ricardo Mutti, dirigent van de Wiener Philharmoniker, vandaag. Een statement in de gouden zaal van het Wiener Musikverein: muziek is niet slechts entertainment, maar gaat verder. Het is een missie om de wereld te verbeteren.

Voor mijn geestesoog duikt een schilderij van de Franse schilder Georges Braque (1882 – 1963) op. Deze tijdgenoot van Picasso beschouwt de wereld al in 1909 op een buitengewone wijze .
Zijn schilderij “de gitaar” is (meestal) te bewonderen in Tate-modern in Londen. Hoe zou hij de huidige corona-crisis beeldend hebben weergegeven?

Wellicht heeft hij -op zijn beurt- decennia later de Beatles geïnspireerd, toen ze de popsong “while my guitar gently weeps….” componeerden. (George Harrisons compositie verscheen op het White Album van 1968.)

Wie zal het zeggen?

Histotainment wenst iedereen in 2021:

Gezondheid, Inspiratie (al dan niet muzikaal), Harmonie (al dan niet met toevoeging “Caelestis”) en “Ohne Sorgen”. Met deze Polka van Josef Strauss, die vandaag onderdeel was van het Nieuwjaarsconcert, wil ik deze nieuwsbrief besluiten.

Hartelijke muzikale groet

Ingrid van leeuwen, namens het Histotainment-Team