Het ziet er naar uit dat Histotainment, zoals zoveel culturele instellingen, nog enige tijd gesloten blijft. Onder het motto “van de nood een deugd maken” en voor een letterlijk frisse blik, zijn we buiten aan de slag gegaan. De afgelopen weken hebben we een deel van de tuin veranderd in een thema- tuin. Zo hebben in de “Halse Hof” de aardperen, artisjokken, kruiden en fruitbomen, die her en der verspreid stonden, een plaatsje gekregen.  

In het kader van een Engelse landschapstuin hebben we een aantal oude Engelse klimrozen aangeplant. Wellicht een beetje aanmatigend als je bedenkt dat we op de Brabantse zandgrond wonen, maar we gaan dit prestigieuze experiment niet uit de weg en hopen op een overvloedige bloemenpracht van bijvoorbeeld de Wolkertonroos, vernoemd naar het gelijknamige Engelse landgoed.

Aansluitend bij onze belangstelling hebben we ons tevens laten inspireren door de klassieke Chinese tuin en een klein gedeelte als Oosterse tuin ingericht.  Het heeft ons de nodige “halsbrekens” gekost, want een Chinese tuin aanleggen doe je niet zomaar even…….Maar als je je er – na het spitten, bemesten en aanplanten – verder in verdiept, gaat er wel een wereld voor je open.

Wist u overigens dat de Chinese tuin een eeuwenoude traditie kent? Al tijdens de Han-dynastie (202 voor Chr. – 220 na Chr.) worden er prachtige tuinen aangelegd, met name voor de keizers en de elite. Je vraagt je af hoe de Chinese tuin-ontwerpers in het oude keizerrijk een aantal elementen als planten, paviljoens, bruggetjes en rotsen met elkaar combineerden. En niet zó maar een willekeurige combinatie, nee, het moest een harmonieus geheel worden. Hierbij speelt o.a. het contrast een grote rol. Zo tref je vaak een harde rots aan, pal naast zachte mossen of ijle struiken met een fijne bladstructuur.

Verder moet je rekening houden met de alom aanwezige boze geesten. Zij worden op een dwaalspoor gebracht door het aanbrengen van verhoogde drempels bij de paviljoens. Het idee hierachter is dat zij nu worden buitengesloten. Scherpe hoeken bij bruggen zorgen er tevens voor dat het kwaad letterlijk uit de bocht vliegt!

Naast de geestenwereld speelt ook de dierenwereld een rol in de Chinese tuin. Zo kom je op verscheidene plaatsen een draak tegen, hetzij als afbeelding, hetzij als sculptuur. Dit belangrijke mythologische wezen controleert de waterstromen, waardoor er een evenwichtige watertoevoer blijft en overstromingen worden voorkomen.

Overstromingen….door klimaatverandering zullen ze in het Brabantse land niet veelvuldig meer gaan voorkomen. Wellicht kunnen we het idee van Chinese dier-elementen in de tuin enigszins laten herleven in de naamgeving : leeuwenpaviljoen is gezien mijn achternaam wel toepasselijk….

In de klassieke Chinese tuin dienen ook enkele elementen aanwezig te zijn die uitnodigen tot reflectie. Geen overbodige luxe in deze tijd waarin we met zoveel onverwachts worden geconfronteerd.

Je kunt je voorstellen dat de uitvoering van een Chinese klassieke tuin soms meer dan 20 jaar in beslag nam (maar dan had je ook wat!). Het moge tevens duidelijk zijn dat onze tuin er heel wat simpeler uit ziet, maar het plezier is er niet minder om!

Voor ons is het een bijzondere tuin geworden, waarin we onder meer een Nankingpeer, zwarte moerbei, een aantal theeplanten en papierbomen hebben aangeplant.

Hierboven een afbeelding van de papierboom, waar de Chinezen in een ver verleden daadwerkelijk hoogwaardig papier van maakten.

Over papier gesproken ….. De laatste weken krijg ik regelmatig het verzoek om een Histotainment waardebon op te sturen. Aangezien ze een vrijwel onbeperkte geldigheid hebben, en veel winkels gesloten zijn, is het wellicht een leuk last-minute- Kerst-cadeau-idee. Ze zijn verkrijgbaar als waardebon voor €10, €25 en € 50 en kunnen na een mailtje en betaling worden opgestuurd.

Last-but-not-least: zojuist valt me opeens het woord “Vriendschapstuin” in als naamgeving voor onze vernieuwde tuin: omdat we immers van diverse vrienden enkele Chinese planten aangeboden hebben gekregen. Variërend van het Eeuwiglevenkruid (Jiaogulan, ook Gynostemma Pentaphyllum genoemd) tot de recentelijk geplaatste zwarte bamboe (Phyllostachys nigra). Het geeft een warm gevoel in deze door omstandigheden wat sombere wintertijd….

Om meerdere redenen kunnen we bijna niet wachten tot de lente aanbreekt. Onze Vriendschapstuin tuin is namelijk Corona-proof en we willen graag anderen laten meegenieten van de hopelijk rustgevende sfeer die ervan uitgaat. Het ligt dan ook in de bedoeling om komend voorjaar, zo mogelijk in de vernieuwde tuin, een Histotainmentlezing over Chinese tuin-architectuur, aan te bieden.