Hoewel er de laatste tijd weinig Histotainment-Blogs of Open Inschrijvingen zijn geweest, hebben we niet bepaald stilgezeten.  Noch uitgebreid thee gedronken, behalve met onze High-Tea’s, die net even anders waren dan bovenstaande  “Thé à l’anglaise” in de Temple in Parijs, anno 1764!                                                                                                             

Er stond nog een aantal inhaallezingen, dwz door Corona uitgestelde arrangementen, gepland.              

Altijd weer een mooie ervaring om nieuwe mensen te ontmoeten of het contact met groepen die al eerder in het verleden een Histotainment-arrangement hebben geboekt, te vernieuwen.

Ook voor komende tijd veel drukte, dus minder Open Inschrijvingen dit jaar!                                                               

Zo zal de traditionele 14 juli-lezing, die in het kader staat van Franse geschiedenis, niet plaatsvinden.

Daarom voor de liefhebbers van Franse geschiedenis in deze Histotainment- Nieuwsbrief aandacht voor Louis François I, Prince de Conti. Een eigenzinnig man, die tijdens zijn gehele leven de confrontaties met zijn neef,  koning Louis XV, niet uit de weg gaat. Meermalen vertelt de tamelijk onkreukbare Conti hem wat hij van de lichtzinnige levenswandel van Louis vindt. Mede door toedoen van Madame de Pompadour, maitresse van de koning, raakt Conti steeds meer van het centrum van de macht van Versailles verwijderd.

Zo wordt de befaamde legeraanvoerder Conti min of meer gedwongen zijn benoeming tot Grootprior van de orde van Malta te aanvaarden en zijn intrek in het Enclos du Temple in Parijs te nemen. Geen probleem voor Conti, die vele talenten bezit en hier een eigen koninkrijkje creëert. Hij houdt zich bezig met beroemde schilders, filosofen van de Verlichting en met …… musici!

Wonderkind Mozart in een Franse Salon

Een van de hoogtepunten van de wekelijkse Salon die Conti jarenlang houdt, is het optreden van Mozart, 8-jarig muzikaal wonderkind, dat hier de clavecimbel bespeelt. Hij heeft de volle aandacht van de meeste gasten.                                                                                                              

Met uitzondering van opdrachtgever Conti zelf: hij is de enige figuur met de rug naar de kijker, alsof het hem allemaal niet zo erg interesseert, net zo min als zijn verschijning.                                                      

Hij draagt immers eenvoudige kleding en zijn lange pruik à la Louis XIV is totaal uit de mode in 1764.  Wie weet is het mondaine leven aan zijn eigen Parijse hof hem inmiddels gaan vervelen…….     

Ik vraag me af of Conti ter ontspanning dan even een rondje in zijn tuin ging lopen, of  naar een van zijn andere kastelen vertrok, die meer comfort hadden dan het Middeleeuwse Tempelierscomplex.

Overigens is bovengenoemd schilderij van Michel B. Ollivier met als titel : “Thé à l’anglaise dans le salon des quatre glaces au Temple, avec toute la cour du prince de Conti, écoutant le le jeune Mozart (1764)”. Het bevindt zich in het Louvre en er zijn heel wat aristocratische gasten op geportretteerd.   

Over tuinen gesproken: de eerstvolgende Open Inschrijving heeft een Chinees thema, gekoppeld aan een bezoekje aan onze Chinese tuin, waar op dit moment de pioenrozen uitbundig bloeien, zoals de gele Itoh Bartzella. En dat op onze zandgrond!

Pioenen werden tijdens de Qing-dynastie veelvuldig geschilderd als symbool van schoonheid.  Zo nu en dan zelfs door Europeanen zoals Giuseppe Castiglione, die aan het Chinese hof verbleef en in hoog aanzien stond bij de 18e eeuwse keizer Qianlong.

Het 18e eeuwse Hofleven, contacten en kennisuitwisseling tussen Chinese hovelingen en -met name- Europese Jesuieten, dat vormt allemaal onderdeel van de zomerse Open Inschrijving van augustus. 

En geheel volgens de Chinese traditie vindt deze ontmoeting -gedeeltelijk- in onze Chinese tuin plaats. Wellicht onder de bananenbomen, als ze tenminste de komende tijd stevig doorgroeien…..

Nadere informatie over de Open-Inschrijving volgt binnenkort. D.w.z. als we het nieuwe Chinese menu, gebaseerd op de traditionele eeuwen-oude Sichuankeuken, voldoende hebben uitgeprobeerd.  We maken hierbij onder meer gebruik van Sichuanpeper, inmiddels ook in onze “Chinese zandgrondTuin” ! 

Histotainment wenst u allen fijne, ontspannen zomermaanden en hopelijk tot ziens in augustus.